Af Thue Hessellund, exploratør
Her følger en beskrivelse af mit studieophold i Stockholm, hvor den første del omhandler selve forberedelsen til studieophold i udlandet.
Da Mikael F. Skovbo i sin beskrivelse af sit ophold i Schweiz for studjur.dk overordnet har gennemgået, hvad der skal væres opmærksom på i forbindelse med forberedelsen til et udlandsophold, bliver min beskrivelse meget baseret på mine helt egne forhold.
Beslutningen om at ville tage et udlandsophold blev taget lige
efter jeg havde overstået den hårde 3. års prøve i formueret og var blevet
bachelor.
Jeg fik dog først rigtigt gjort noget ved det ca. 1 år efter, hvor jeg
besøgte den internationale studievejledning på jura for at få råd om,
hvorfor jeg skulle tage af sted, hvornår jeg skulle tage af sted og hvor jeg i
givet fald skulle tage hen.
Jeg ville i første omgang have været i Canada bl.a. pga. udsigten til at kunne tage faget alpint skiløb i Rocky Mountains og tilmed få ECTS point derfor! Pga. utroligt lange ansøgningsfrister lod det sig desværre ikke gøre at besøge Canada.
Det er derfor væsentligt at være opmærksom på, at man skal
være ude i rigtig god tid, især hvis man er interesseret i at besøge nogle
af de mere "eksotiske" steder.
Information om de præcise ansøgningsfrister kan fås hos den internationale
studievejledning http://www.jura.au.dk/int_vejl/default.htm
eller ved at tjekke den første opslagstavle på gangen ved
ekspeditionskontoret.
Efter at have undersøgt "markedet" for potentielle universiteter udvalgte jeg 5 universiteter, som jeg ville søge optagelse på. Jeg undersøgte nettet for information om universiteterne: Fagudbuddet, fritid, omgivelserne og i det hele taget, om det var et sted, jeg kunne tænke mig at bo et halvt år. Til sidst valgte jeg at søge til Stockholm som min første prioritet.
Jeg valgte Stockholm primært ud fra et fagligt synspunkt, på trods af at fagudbuddet for fag på engelsk selvfølgelig ikke var nær så stort som mine andre prioriteter i Norwich og Aberdeen, da disse universiteters hovedsprog jo er engelsk. Jeg kom dog til den konklusion, at jeg ville tage udfordringen op og vælge et fag på svensk, hvorved muligheden for at vælge et relevant og spændende fag blev forøget betydeligt.
I første omgang skulle jeg dog blot ansøge om optagelse. Her var jeg heldig at få min første prioritet, hvilket blev meddelt i et brev, hvori også medfulgte en oversigt over fagudbuddet det pågældende semester.
Semesteret i Stockholm er delt op i 2, og man har kun 1 fag af gangen, dvs. hvert fag tæller, hvad der svarer til 1,5 fag i Århus. Jeg valgte at tage Competition Law på engelsk i den første halvdel af semesteret og faget Europeisk kommersiell rätt på svensk i den sidste. For at blive rustet til det svenske fag valgte jeg at melde mig til et svensk kursus.
Ansøgningsprocessen virker i starten meget uoverskuelig, men hvis man henvender sit til den internationale studievejledning, er de meget behjælpelige med at guide en igennem hele ansøgningsprocessen, og så er det ikke så vanskeligt, når man først kommer i gang. Men sæt et par dage af til at finde ud af, hvor du vil hen og undersøg de forskellige universiteter så godt som muligt.
Her kan der igen henvises til Mikaels beskrivelse. Udover de der nævnte links har jeg haft stor nytte af siden www.so.dk. Siden omhandler – trods det mærkelige navn – en masse forhold, og so står (heldigvis) for studerende online. Denne hjemmeside er meget brugbar, idet der kan søges indenfor bestemte kategorier, hvilket giver et nogenlunde overblik over de mange legater, der findes.
Det kan anbefales at være ude i god tid med hensyn til at søge legater. Det tager ret lang tid at finde nogle relevante legater, da udbuddet er abnormt, og da mange legater har utroligt specifikke krav til ansøgeren, for at denne kan komme i betragtning. Derfor bør man sætte en weekend af, så snart man har fået et brev om optagelse, for at øge muligheden for økonomisk hjælp, da mange legater har ansøgningsfrister, som skal overholdes.
Da jeg har valgt at rejse indenfor Norden, kan jeg ansøge om økonomisk hjælp fra Nordplus fonden. Stipendiet herfra er lidt højere end fra Socrates/Erasmus og andrager ca. 8000-9000 kr., hvilket hjælper betragteligt. Dette stipendium ansøger man om på papirer, man kan få hos den internationale studievejledning.
Ved min ansøgning om valgfag skulle jeg også svare på, om
Stockholm Universitet skulle finde en bolig til mig.
Efter at have hørt om uheldige tilfælde ved Århus Universitet, hvor
udvekslingsstuderende ikke udfylder dette felt korrekt, svarede jeg omhyggeligt
ja til dette punkt for at slippe for besværet ved finde bolig i Stockholm
belært af, hvor svært det er at finde en bolig i en by som Århus.
At det er om end endnu sværere i Stockholm viste sig d. 1.
december, hvor jeg modtog en mail fra Stockholm Universitet om, at universitetet
desværre ikke kunne finde bolig til mig.
Jeg
fik dog oplyst forskellige relevante hjemmesider, og så gik søgningen
ellers i gang på trods af en skepsis over, hvordan jeg fra Danmark skulle kunne
finde en bolig, når de ikke engang fra universitetets side i Stockholm kunne
finde noget til mig.
Efter en del søgen og mange spildte timer med mislykkede forsøg på at få tilbudt bolig i byen, lykkedes det mig at få fat i et værelse i en lejlighed i det sydlige Stockholm, som jeg skulle dele med en anden dansker, der boede fast i byen. Huslejen er pænt høj i byen, og mit lille ikke særligt centrale værelse kommer månedligt til at koste mig 3200 SEK (som jo heldigvis kun er i kurs 80 men alligevel...).
Mit vigtigste råd er: Start i god tid. Det skal ikke opfattes som en løftet pegefinger men er blot et råd givet ud fra praktisk erfaring. Ved at være i god tid (og det betyder altså mindst 1 år før afrejse) øges chancen for at komme til lige nøjagtig den ønskede destination, og mulighederne for økonomisk støtte forøges betydeligt.
Et sidste råd kan være at kontakte Pia Danielsen, der koordinerer udlandsophold, når man har fået at vide, hvor man er blevet optaget. Hun har mail adresser på de studerende, der skal til udlandet, og for mit vedkommende viste det sig, at der var en anden, der skulle til Stockholm samme semester for at studere jura. Det er jo rart at vide, om man er eneste dansker blandt en masse svenskere, eller man har en artsfælle.
Nu er jeg så klar til afrejse fra Danmark. Jeres udsendte vender tilbage med en yderligere beretning, når jeg kommer til de blå-gules hovedstad.