Hvor ligger Sønderbro?

Af Ulrik Grønborg  

(Bemærk: Artiklen er ikke skrevet i år, hvorfor enkelte oplysninger kan være forældede.)

Tips og tricks til dig, der overvejer at tage kursusfag i København.

Fem år er lang tid at studere i Århus. Så hvorfor ikke få lidt variation og studere en periode i København? Studjurs tidligere udsendte medarbejder beretter.

Tage til København?! Hvorfor dog det? Uanset hvor langt tid, du har studeret, kan der være mange gode grunde til at tage til København for en kortere eller længere periode: Du tror, at studiet er bedre derovre, du har måske en sjællandsk kæreste, eller du savner bare lidt afveksling.

Hvis du venter med at tage af sted til Tivoliøen til efter at du har bestået grunduddannelsen, så er der et argument mere: Det store udbud af kursusfag. Resten af denne beskrivelse vil derfor rette sig mest til dem, der er nået helt til overbygningen, men fortvivl ikke – det kunne også ske for dig en dag!

Det er let nok

Få dig et kursuskatalog fra Københavns universitet. Det kan bestilles hos Studiekontoret-Jura på tlf. 35 32 26 26. Læs det igennem og se om det er noget for dig. Hvad med f.eks. Børsret eller Praktisk Aftaleret? Der er noget nær frit valg mellem fagene, for de bruger ikke ”anciennitetspoint” og den slags i København. Bliver nogle fag voldsomt overbookede, kan det ske, at enkelte ikke får faget, men så har de fortrinsret i næste semester. Skatteret og Regnskabslære er IKKE obligatoriske. Sådan er det bare i København.

Ud fra Århus

Der er således ikke nogen grund til at forsøge at meritoverføre sine point fra Århus. Faktisk er det smartest, hvis du simpelthen melder dig ind i København og ud fra Århus! Lidt dramatisk ville nogen mene, men studerende, der er tilmeldt andre uddannelser end Jura-København kommer bagest i køen, når der skal fordeles kursusfag derovre. Man bør derfor melde sig ind i København – så har man samme (gode) chancer som de andre københavnere for at få sine ønskefag. Hvis/når du vil tilbage til overbygningen i Århus, melder du dig bare ind på Århus Uni igen. Der er p.t. ingen adgangsbegrænsninger for bachelorer, så du er sikker på at blive genoptaget!

Af flere praktiske oplysninger kan nævnes, at udmeldelse fra Århus Universitet sker ved Registraturen nær Stakladen. Studievejlederne kan hjælpe dig med at få karakterudskrifter osv. De glade givere på SU-kontoret skal også have at vide, at du skifter universitet. Hvis du melder dig ind i København pr. 01.02.2004, så meld dig f.eks. ud af Århus Universitet pr. 31.01.2004 – så bliver der ingen ”huller” i din SU.  Kollegieværelser i København kan søges via www.ciu.dk. Søg i god tid.

Hvordan er det så?

Det er ikke en myte, at man som jyde i København møder mange medstuderende, som man har set gennem årene i Århus. Og de vil naturligvis gerne vise dig rundt, så prøv at virke lige overrasket og imponeret, når du for 4. gang bliver vist rundt i juristernes kantine (”navra!”).

Kantinen ligger i Jurahuset, hvor der også er andre faciliteter for stud.jur’er: En hurtig optælling røber, at der er 4 læsesale og mindst 13 computere med internetadgang, hvilket bliver udnyttet flittigt – dog mest af Hotmail-brugere.  Derudover indeholder Jurahuset biblioteket med det forvirrende navn Jur.Lab. Laboratoriet indeholder nu ingen kolber og kitler, men er derimod et stort og lyst bibliotek i 2 etager. Ret fancy!

Køb 7

At finde rundt i København er ikke for begyndere. Undervisningen foregår i forskellige bygninger, der fortrinsvis ligger i den indre by. Lokalerne er navngivet med vanlig sans for forvirrende stednavne: ”Køb 7” er ikke et fag, men et lokale i Købmagergade. Men hvad med Bisp 213? Eller Metro 28?? Men man finder det – de fleste lokaler ligger indenfor en radius af få hundrede meter i området omkring Rundetårn. De fleste bygninger er ældgamle, men velrenoverede, så det minder lidt om at få undervisning i Den Gamle By. At undervisningen ikke ligger samlet, har dog også den betydning, at der ikke er det samme sociale liv som i Århus. Og de har ikke noget studieblad, som er skrevet af de studerende! 

Undervisningen

Undervisningen minder (ikke så overraskende) om at læse kursusfag i Århus. Der er dog nuanceforskelle: Langt de fleste undervisere er eksterne lektorer, hvilket nogen mener, påvirker undervisningen. Stilen er også mere upersonlig: Underviseren interesserer sig ikke for, hvem der er til stede – navneskilte osv. bruges slet ikke. Til gengæld er der flere, der kommer ind eller går midt i timen. Sådan er det bare i København.

Andre forskelle af lidt mere håndfast karakter: Du kan melde dig fra et kursusfag indtil ca. en uge før eksamen, uden konsekvenser/”straf”. Var Selskabsret ikke lige dig? Lad være med at gå til eksamen og vælg et andet fag. Opdager du, at et fag ikke er dig indenfor de første ca. 10 dage af semesteret, kan du skifte til ethvert andet kursusfag (med plads tilbage). Du kan følge undervisningen så mange gange du vil.

En ulempe ved dette høje serviceniveau er, at det ikke er sjældent, at der kun er f.eks. 2 ud af 30 tilmeldte, der har lyst til at gå til eksamen i faget efter at have fulgt undervisningen. Et vist ressourcespild – men dejligt for de studerende.

Eksamen er oftest mundtlig, men man kender ikke eksamensspørgsmålene og man har ingen indflydelse på, hvilken dato eksamen foregår. Sådan er vilkårene også i København. 

Stadig interesseret?

Skulle nogen stadig have mod på at læse i København efter ovenstående svada, kan det klart anbefales. Det giver et spændende afbræk i studiet i Århus, og det kan være meget brugbart at kende lidt til hovedstadens geografi, hvis man skulle få den idé at søge et af de mange jurajobs i København, når man er blevet kandidat. Det er ingen skade til at lære, at Nørrebro trods navnet ikke ligger nordligere end Østerbro. Og der eksisterer ikke nogen Sønderbro, selvom Amager ret beset burde hedde det! Men sådan er det bare i København.