Os og dem

Af Ulrik Grønborg  

(Bemærk: Artiklen er ikke skrevet i år, hvorfor enkelte oplysninger kan være forældede.)

Er der forskel på at studere jura i Århus og i København?

Paragraf fandt to københavnere, der har prøvet at studere begge steder. Vi ville høre om deres syn på forskellene og satte dem stævne en eftermiddag i det københavnske Jurahus.

Charlotte Olsen (CO) og Nilgün Aydin (NA) har begge studeret i Smilets by. Deres ophold på Aarhus Universitet varede dog kun 1 ½ år, så tog de til København, hvor de har studeret lige siden. De går nu begge på overbygningen.

Lad mig starte med at spørge, hvordan det var at skifte studiested?

NA: Det var underligt. Jeg kom ind på et meget splittet hold i København – mit gamle hold i Århus var bedre, rent socialt.

CO:  Det var også mit indtryk, at det var lidt mere indspist herovre – der er ikke nogen stor interesse for det sociale liv. Jeg tror, at det hænger lidt sammen med, at nogle af københavnerne gerne vil virke som om, at de er andet og mere end  de i virkeligheden er!

Det må du uddybe?

CO: Lad mig give dig et eksempel: Jeg har en ven, Jens, der også har studeret i Århus. Han skulle en gang til en privatfest sammen med nogle studerende herovrefra. Jens mødte op med en plasticpose med fem øl - de andre mødte op med cognac og cigarer...

Hvad med selve de fysiske rammer – er det også anderledes end i Århus?

NA: Århus er hyggeligt, men det er klart bedre herovre. Læsesalene er totalt moderne – slet ikke som ”ostelokalet” i Århus (den lille læsesal, red.). Desuden er der to slags cykelpumper i Jurahusets cykelkælder!

CO:  Der er også bedre borde, stole og spændende omgivelser herovre. Til gengæld er maden ret dårlig i kantinen.

NA:  Ja, maden er bedre i Statskundskabs kantinen i Århus.

Er festerne i københavnske JD så også bedre end de legendariske JUS-fester?

NA: Jeg har faktisk aldrig været til JD’s fester.

CO: Jeg har været til én JD-fest – vistnok. Ikke noget særligt. Så svaret må blive nej.

Undervisningen

Hvad så med undervisningen herovre – den har I vel været til?

NA: Det er svært at sammenligne uddannelserne, for vi gik jo kun på 1.år i Århus. Men jeg tror, at det i det store hele er det samme.

CO: Ja, men der er altså nogle små forskelle. 1.år er f.eks. klart sværere i Århus end i København! Der er næsten ingen, der dumper 1.årsprøve eller går om på omgængerhold herovre.

NA: Der er også forskel på, hvornår man har de enkelte fag i Århus og København. I København har man f.eks. kun aftaleret i 3 måneder på 1.år – til gengæld har man så ejendomsret.

CO: Vi to har faktisk aldrig haft faget køberet. Da vi gik i Århus, lå det på 2.år og i København ligger det på 1.år. Så da vi flyttede herover, så havde alle de andre overstået det!

NA: Ikke, at det er noget jeg savner… Der er også lidt forskel på, hvor dybt de går ind i stoffet i Århus og København. De københavnske lærebøger i Familieret og Civilproces er meget tyndere end de århusianske. Til gengæld synes de, at Statsforfatningsretten i Århus er alt for overfladisk.

Hvordan synes I, at det er at studere på overbygningen i København?

CO: Jeg tror, at den største forskel er, at eksamenerne på overbygningen herovre som hovedregel er skriftlige. Og så er der selvfølgelig flere fag at vælge imellem.

NA: En ulempe er, at man ikke har nogen indflydelse på, hvornår eksamen kommer til at foregå. Og man kan ikke få det at vide, før man vælger fag, så man kunne planlægge sit valg af fag bare lidt. Nogen gange har man derfor flere eksamener indenfor meget kort tid.

Ja, jeg har selv opdaget, at jeg skal til tre eksamener i samme uge. Hvordan tackler andre københavnske studerende det?

CO: Det er meget normalt, at man aflyser et af sine fag, og så følger det igen i semesteret efter. Jeg kender én, der f.eks. har fulgt undervisningen i Regnskabslære i 1 ½ år!

NA: Du må gerne skrive, at tempoet er langsommere på overbygningen herovre. Folk tilmelder sig tre fag og afmelder så et, når eksamen nærmer sig. Men jeg tror, at det er fordi, at 3.års prøve er så hård i København, med fire skriftlige eksamener og én mundtlig. Bagefter trænger folk så til at tage det mere roligt.

Stud.jur jobs

Hvor udbredt er det at have et studierelevant fritidsarbejde i København?

NA: Meget udbredt, for der er utrolig mange steder, de kan bruge kommende jurister herovre. Det er helt normalt at have et job på et advokatkontor i 15-20 timer pr. uge ved siden af studierne.

CO: Der er også mange, der har et fritidsjob i et ministerium. Men der er stor forskel på, hvilke ministerier, det er ”sejt” at arbejde i. Udenrigsministeriet er klart det mest prestigefyldte sted. Jeg var selv til samtale derinde, men da jeg hørte, at mit ”studierelevante” arbejde skulle bestå i at kopiere og arkivere i 19 timer pr.uge, sagde jeg nej tak – det var for langt ude. Men når jeg har fortalt dette til andre bagefter, har de undret sig over, at jeg afslog og spurgt ”om jeg var dum eller hvad”.

NA: Ja, der er rigtig megen prestige i at arbejder i Udenrigsministeriet, uanset hvad arbejdet består i.

CO: Det er igen det der med, at folk gerne vil skabe sig et image og virke som om, at de har så travlt med deres fine jobs. Folk er meget bevidste om, at det er smart at studere jura – i Århus virkede det mere som om, at folk studerede jura af interesse.

NA: Nu skal vi være lidt fair. Der vil vel altid være den slags typer på ethvert studium – det virker bare som om, at der er flere herovre. Jurapigerne suser rundt i deres lyserøde skjorter, Kenzo-tørklæder og helt rigtige smykker.

Nååh, sådan noget med Dyrberg-Kern smykker og den slags?

NA: (tavshed).

CO: …du er jo bagud.

Afsluttende bemærkninger

NA: Jeg vil bare sige, at jeg stortrives på studiet herovre og er lykkelig for at jeg flyttede. Der sker meget mere herovre end i Århus. Men jeg tror, at det er meget individuelt, hvilket sted man bedst kan lide at studere.

CO: Du var også ret doven i Århus, var du ikke? Jeg har det præcis omvendt: Jeg kunne bedst lide Århus og følelsen af at lære en ny by og nye mennesker at kende. Men det er måske også fordi, at jeg oprindeligt kommer fra København.

NA: Man kan sige, at der er flere forskellige typer på jura i København – både gode og dårlige. I Århus er folk mere sådan jævnt søde.

Jævnt søde”?

NA: Ja, nu har vi måske skåret det lidt ud i pap, men det er mest for, at du ville kunne forstå det.

Mange tak...